Actueel
Dagboek van deelnemer | Persbericht 11 juli | Persbericht 15 juli
Rolstoelgebruiker Peter van Akkerveken (42) uit het Limburgse Weert neemt voor de tweede keer deel aan de Nijmeegse Vierdaagse. Hij houdt voor ons een dagboek bij.


| dinsdag 15 juli | woensdag 16 juli | donderdag 17 juni |

Donderdag 17 juli 1997
Vannacht om 03.00 uur opgestaan, samen met Peter Baptist, een deelnemer uit Den Haag. Wij overnachten beiden op Werkenrode, waar alles is aangepast voor rolstoelgebruikers. De één zet koffie, ook voor overdag, de ander verzorgt het ontbijt. De taxi komt telkens keurig op tijd en levert ons af op het Julianaplein. Aan de start vragen we altijd of we mogen 'voorkruipen', omdat we lastig tussen de dranghekken kunnen manoeuvreren. Bovendien is de kans dan groot dat je constant iemand op schoot hebt zitten.

De eerste twee uur rollen we samen tot aan de eerste verzorgingspost van de WIG. Daarna gaan we ieder onze eigen weg. Donderdag is de dag waar ik naar uitkijk. Als de Zevenheuvelenweg geschrapt zou worden, dan zou ik voortaan met de Vierdaagse gaan vissen. De heuvels zijn behoorlijk zwaar, vooral bij het Zwarte Pad. Die helling heeft een stijgingspercentage van tien procent. De tweede heuvel is ook heel lastig. Die heeft een bijna haakse bocht en de weg zelf ligt scheef. Dan moet je gelijk klimmen en corrigeren, anders lig je in de berm. De reacties waren weer overwegend enthousiast. Er wordt geklept en je wordt bevoorraad door jong en oud: snoepgoed, komkommers, worteltjes. Alleen de kersen heb ik gemist. Ben je de Zevenheuvelenweg eenmaal gepasseerd, dan daal je geleidelijk heel comfortabel naar de finishplaats.

Maandag hebben we al van een klein meisje een papieren kruisje gekregen, dat ze had uitgeknipt. Morgen is de uitreiking van de alternatieve kruisjes door wethouder Hompe van de gemeente Nijmegen en voorzitter Jan Troost van de Gehandicaptenraad. Dat is leuk, maar uiteindelijk willen we liefst het Vierdaagsekruisje. We doen op de eerste plaats mee voor de prestatie, de lol en de sfeer. Maar het Vierdaagsekruis drukt toch erkenning uit voor de prestatie die je levert. Peter Baptist zegt ook: ik ga niet in op het aanbod van mensen die hun kruisje aan me willen opsturen. Het moet van de KNBLO zelf komen.

Vandaag heeft ook een journalist van het AD een eind met me meegelopen. Hij heeft mij naar mijn mening gevraagd over alle ophef rond deelname van rolstoelgebruikers aan de Vierdaagse en het kruisje. En hij peilde ook de reacties bij wandelaars en publiek. Morgen het AD dus kopen. Dan komt ook mijn vriendin Marlou over uit Weert. Maar nu eerst goed uitrusten, want de dagen beginnen wel te tellen.


| dinsdag 15 juli | woensdag 16 juli | donderdag 17 juni |
Home Discussie Actueel Argumenten Voorgeschiedenis Achtergrond
WIG - Werkgroep Integratie Gehadicapten, e-mail wig@xs4all.nl
Ontwerp André van Toly.
Voor het laatst veranderd: .