Persbericht

Amsterdam, 13 juni 1997

D66 Tweede Kamerlid wil correctief referendum over Euro- pa

Bij het debat over een referendum over het Verdrag van Amster- dam, heeft D66 Tweede Kamerlid Guikje Roethof verklaard van mening te zijn dat er een correctief referendum over het Euro- pees Verdrag moet komen. Het debat in de Amsterdamse Keizers- grachtkerk vond plaats in het kader van de Top van Onderop, de alternatieve Eurotop. Eerder deze maand pleitten zo'n 160 opiniemakers en politici voor het houden van een raadplegend referendum.
"Wanneer het technisch mogelijk is ben ik voorstander van een correctief referendum over Europa. Nadat het parlement zich over ratificatie van het Verdrag van Amsterdam heeft uitge- sproken, moet de bevolking het recht krijgen dit besluit te herroepen of te bevestigen", aldus Roethof. Een dergelijk correctief referendum gaat verder dan het eerder bepleitte raadgevend referendum, waarvoor geen Grondwetswijziging nodig is. In tegenstelling tot een raadplegend referendum is een correctief referendum (mits er van tevoren wel voldoende handtekeningen worden opgehaald voor de aanvraag ervan) wel bindend. D66 prefereert deze referendumvorm boven het raadple- gend referendum.

Volgens GroenLinks fractievoorzitter Paul Rosenm�ller is een correctief referendum een haalbare kaart. "Wanneer er snel overeenstemming kan worden bereikt over een dergelijke refe- rendum kan de huidige Tweede Kamer nog over de benodigde Grondwetswijziging stemmen. Een nieuw parlement kan dat na de verkiezingen 1998 doen. Zodoende ontstaat de ruimte om na de definitieve ratificatie van het Verdrag van Amsterdam in 1999 het door Roethof bepleitte referendum te houden".
Rosenm�lller zal aanstaande woensdag in het Kamerdebat met de andere fractievoorzitters over de intergouvernementele top in Amsterdam de kwestie van het referendum aansnijden.