Persbericht

Amsterdam, 15 juni 1997

Verzet tegen Verdrag van Amsterdam groeit
Oppositie gebundeld tijdens Top van Onderop en Europese demonstratie

Sinds afgelopen donderdag hebben meer dan vijftigduizend mensen uit heel Europa deelgenomen aan diverse acties om te protesteren tegen het op handen zijnde Verdrag van Amsterdam. Tijdens de eerste twee dagen van de Top van Onderop, georganiseerd door het Platform Naar een Ander Europa, discussieerden honderden internationale gasten over een �nder Europa. Zaterdag demonstreerde naar schatting van de Amsterdamse politie zeker vijftigduizend mensen tegen het asociale beleid van de Europese regeringen.

Zware kritiek op eenzijdigheid EU

De kritiek van het Platform Naar een Ander Europa richt zich met name op de fixatie van de Europese Unie op economische en monetaire politiek. Alles wordt in zijn werk gesteld om de EMU in het Verdrag van Amsterdam definitief geregeld te krijgen. Voor een goede sociale paragraaf of een stevig Europees werkgelegenheidsbeleid bestaat te weinig aandacht. Ook over een omschakeling naar een duurzame economie staat vrijwel niets concreets in de concepttekst opgenomen, terwijl juist de Nederlandse regering altijd heeft betoogd dat milieumaatregelen in gezamenlijk genomen zouden moeten worden.

Daarnaast hekelt het Platform de ondemocratische besluitvormingsprocedures in dit Europa. Het Europees en de nationale parlementen hebben nauwelijks grip op de vijftien regeringsleiders, die in de Nederlandse Bank beslissen over de toekomst van Europa. Er worden verregaande besluiten genomen die een fatsoenlijke legitimatie missen.

Het Platform Naar een Ander Europa, waarbinnen tientallen organisaties uit diverse sociale bewegingen en politieke partijen samenwerken, willen het debat over Europa binnen Nederland op gang brengen. Pas als burgers invloed krijgen op de politieke agenda van Europa en er stappen worden gezet in de richting van een duurzaam, sociaal en democratisch Europa kan er een draagvlak voor Europese integratie ontstaan. Wanneer de EU doorgaat op de nu ingeslagen weg, zullen de burgers verder vervreemd raken van het politieke project "Europa". Een projekt dat dan wel haast gedoemd is te mislukken.

Top van Onderop

Tot en met aanstaande dinsdag wordt er op de Top van Onderop ondermeer in het Vrouwenhuis (Nieuwe Herengracht 95) en in de Oude Kerk (Oudekerksplein 23) geconfereerd over een �nder Europa. Maandag staat de positie van vrouwen centraal, terwijl dinsdag wordt gesproken over nieuwe strategieen om het andere Europa dichterbij te brengen.

Slotverklaring

Dinsdag zal het er tijdens de persconferentie (9.30 uur) een alternatieve verklaring worden gepresenteerd. Hierin staan de punten van kritiek op het verwachte Verdrag van Amsterdam, zoals deze tijdens de Top van Onderop naar voren zijn gekomen.