Amsterdam, 14 juni 1997, 18.00 uur

Overweldigende opkomst op demonstratie tegen werkloosheid, armoede en sociale uitsluiting

Naar schatting van de Amsterdamse politie hebben zeker 50.000 mensen uit alle delen van Europa hebben vanmiddag in Amsterdam gedemonstreerd tegen het asociale beleid van de Europese Unie. De demonstratie vormt de afsluiting van de Europese Marsen tegen werkloosheid, armoede en sociale uitsluiting, die de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden. De vijfhonderd mars- deelnemers vormde de kop van een stoet door Amsterdam, die, die begon en eindigde op de Dam. Volgens de organisatoren van de demonstratie is er een duidelijk signaal afgegeven aan de 15 regeringsleiders dat het te sluiten Verdrag van Amsterdam een stevige basis moet krijgen voor een goed sociaal en werk- gelegenheidsbeleid. Vooralsnog hebben de vijftigduizend demon- stranten daar weinig vertrouwen in.

De demonstranten waren afkomstig uit alle landen van de Euro- pese Unie. Onder de groepen uit ondermeer Scandinavi�, Spanje, Duitsland en Frankrijk bevonden zich delegaties van de Re- nault-arbeiders uit Vilvoorde en de stakende Dokwerkers uit Liverpool. Zij stonden symbool voor het failliet van het sociale gezicht van de Europese Unie. De 50 miljoen Europeanen die onder de armoedegrens leven en de 20 miljoen werklozen hebben geen baat bij de op economische en monetaire belangen gefixeerde politiek van de EU.

Een groep Italiaanse demonstranten werd urenlang vastgehouden op het Centraal Station van Amsterdam. Uit geldgebrek waren deze demonstranten bij wijze van politiek protest "zwart rijdend" naar Amsterdam gekomen om hun ongenoegen met het huidige EU-beleid kenbaar te maken. Pas laat in de middag kreeg en deel van hen de gelegenheid zich naar de Dam te begeven, terwijl een groep van enige hondeden demonstranten gearresteerd werd. De organisatie staat acher het politiek signaal dat de Italiaanse demonstranten met hun "zwartreis actie" hebben willen afgeven en wil dat de arrestanten worden vrijgelaten.

De organisatie laakt het buitensporige politieoptreden rond het Weteringcircuit, waar tijdens een felle charge met ME- busjes (zelfs achteruit) op mensen werd ingereden. Ooggetuigen van de ordedienst van de demonstratie verklaren agenten met stenen te hebben zien gooien. Alhoewel er daar een oponthoud was ontstaan, was er geen enkele reden op een dusdanig geweld- dadige wijze in te grijpen. Ook verderop in de demonstratie (bij de Rozengracht) vond een charge plaats, waarbij 20 gewon- den vielen aan de kant van de demonstanetn.

Voor meer informatie kunt u tot vanavond 21.00 uur terecht in de perstent op de Dam, of contact opnemen met 06-53730470.